Linerless labels dragen bij aan het verduurzamen van de verpakkingsketen

Duurzaamheid

Niet voor niets won Belona in 2014 de duurzaamheidsprijs voor linerless labels(etiketten zonder rugpapier). Linerless labels dragen namelijk op meerdere vlakken bij aan een beter milieu. Als etiketteringsproduct ten opzichte van de traditionele etiketten (stickers!) biedt een linerless label al voordelen. Daarnaast zijn in de gehele verpakkingsketen substantiele voordelen te halen met linerless labels.

Als product ten opzichte van traditionele etiketten verschillen linerless labels door het ontbreken van rugpapier. Dit rugpapier hoeft nu niet meer te worden geproduceerd, maar na het gebruik van de etiketten hoeft het ook niet meer te worden weggegooid. Tevens ontbreken bij linerless labels de tussenruimten. Niet alleen in het eindproduct, maar ook tijdens productie. In totaal kan zo voor een linerless label 60% materiaal worden bespaard!

In de verpakkingsketen dragen linerless labels nog verder bij aan verduurzaming. Er zitten namelijk meer etiketten op een rol met dezelfde diameter. Naast de productiviteitsvoordelen (minder rolwissels) biedt dit ook meer etiketten per transport en minder afval bij verwerking. De mogelijkheid om met variabele etikethoogten te werken betekent standaardisering, dus minder verschillende etiketten. Dit levert meerdere besparingen op ruimte en afval!

Haal uw linerless bij de bron

Reeds in de jaren tachtig maakten wij de eerste prototypen linerless rollen. Wij pasten daar toen onze coatingmachine voor aan. Maar de markt was simpelweg nog niet klaar voor linerless. Onbekend maakte onbemind, maar vooral de verwerking van etiketten zonder rugpapier was nog niet zo goed geregeld als nu. Want dat is veranderd. De verwerkingsmethoden zijn er. Vele fabrikanten verwerken nu linerless labels, met alle voordelen van dien.

Lees verder